Jeg læste en artikel den anden dag…
Den handlede igen-igen om Danmarks nok mest populære mand. En mand, der er blevet kendt for netop at være åben og deltagende og ’tage alt ind’. En mand, som åbenbart også bestræber sig på at stille op til de interviews og andre seancer, som han bliver inviteret til. Som en bekræftende gestus, der dokumenterer hans ydmyge venlighed.
Han er uden tvivl en meget speciel mand. Og jeg taler selvfølgelig om Kasper Hjulmand, der siden den skæbnesvangre junidag i Parken, hvor Christian Eriksen kollapsede under den første EM-kamp, kom helt tæt på de fleste danskeres hjerter.
For lige siden den aften blev han ved med at vise sin menneskelighed uden indpakning eller den professionelle distance, vi ellers er blevet vant til, er omkring de fleste topidrætsfolk og trænere. Hjulmand svarede åbent og ærligt på alle spørgsmål med svar, der så ud til at komme fra et oprigtigt jeg, og han var heller ikke bleg for at vise følelser, og at han var berørt. Først af hele krisesituationen omkring Eriksen – og senere hen over den utrolige opbakning landsholdet fik fra hele landet. Det endte jo endda med en tårevædet afsked til de danske fans, da EM var slut og et pressemøde bare med det formål at sige tak – det var heller aldrig set før.
Hvordan finder gode folk mening i elitesport
Det var netop dét, som artiklen fra forleden handlede om. Nemlig hvordan man kan finde mening i en trænergerning i moderne fodbold? Hvis man er et ’helt og nuanceret’ menneske, som jeg tiltror Kasper Hjulmand at være, så kan det forståeligt være svært at se sig selv bruge sit liv på ’bare’ at vinde fodboldkampe – og score en god løn ved det, selvfølgelig også… Den slags ’store’ mennesker har oftest brug for et kald og en meningsfuldhed, der rækker udover deres egen næsetip og bukselomme.
Det var interessant at læse, at Hjulmand netop havde mærket, at han med landsholdet og EM-euforien havde fundet den der mening. For hvis han kunne være med til at glæde en hel nation, og få danskerne på lægterne – men endda også Hr. og Fru Havelåge hjemme i de små stuer – til at opleve en udlevet passions stærke og livsbekræftende hjertebanken og meningsfuldhed, så er det en fabelagtig mission at være på. Det giver mening. Både for Hjulmand selv – og for os udenfor til at forstå, hvad der driver ham.
‘De gode’ sætter stærke aftryk
Men bag den historie ligger der et dilemma, der ikke bare har betydning for den øverste elite – men i allerhøjeste grad også for talenterne. Kan man få ’de gode mennesker’ til at være trænere og ledere i en eliteidræt, der måske ikke lige tilbyder de udfordringer og værdier, som idealister og ildsjæle ofte leder efter. Hvis det kun er kamp på kamp – på og udenfor arenaen – og når det i dag meget hurtigt kommer til at handle om penge og om at drive en driftig forretning. Hvilke typer kan man få til at ofre så meget af deres liv og sjæl som et elitesports-topjob kræver?
Det er selvfølgelig svært at rangere, hvem af nutidens trænere, der er ’de bedste mennesker’. Alligevel tror jeg, at de fleste af os, der følger med fra sidelinjen, har et meget godt indtryk af, hvem der også er store mennesker. Det mærker og ser man på spillerrelationerne og den stemning og ånd, der siver ud fra både spillet på banen, på sidelinjen og adfærden udenfor.
Danmarks store landshold har store trænere
Jeg er også blevet inspireret til dette skriv af kvindehåndbolden, der lige har trillet rundt i vores stuer. For her har vi også fået lov at glæde os over endnu en unik personlighed, der har evnet at skubbe til et helt holds kultur. Når man ser og hører Jesper Jensen, der står og ser ligeså uskyldig og snarrådig ud som Tintin, så får man det samme indtryk som med Hjulmand. Her er et menneske, der ikke bare er en stor håndboldkender – men også en menneskekender – og én som bidrager med en masse ’af det gode’ pakket ind i en markant personlighed.
Bag de to historier om vores to bemærkelsesværdige succesrige landshold ligger der altså en vigtig erfaring. Hvis vi kan få de gode mennesker til at finde mening og udfordring ved som trænere at skabe gode hold og sunde kulturer med plads til det menneskelige, så er vi på virkelig god vej.
Hvis det modsatte sker – så vil vi komme i ligeså mange problemer, hvis vi drømmer om miljøer for de kommende elitesportsfolk, hvor der netop er hjerterum og plads til at dyrke de gode menneskelige egenskaber sideløbende med sportstalentet. Vi har virkelig brug for de gode mennesker.
Så tak til Jesper Jensen og Kasper Hjulmand – men også til DBU og DHF – der har ’villet’ de her trænertyper.