Serverer SPORT 2022 den forkerte historie til de unge

Glimtende flash, pulserende musik, taktfaste klapsalver, berørte stjerner og elegante værter, der forstår at holde fokus på det helt store ved triumferne. Sportens glamour og glimmer i fuld udblæsning.

Så kom det igen efter en ufrivillig Corona-parkering. Det store show, SPORT 2022, bragede af sted fra Herning!

Showet, der kan ses som symbolet på alt det store ved sport. Og som af en eller anden grund giver mig tårer i øjnene igen og igen.

Hilsen til de unge er et vigtigt punkt

Sjælen i showet handler nemlig om, når det lykkes, og der er tid og plads til at nyde det, tage det hele ind, blive hyldet af ligemænd og blive anerkendt. – og også tid til at få sagt den obligatoriske tak til alle dem bagved, der er en del af historien.

Og så er det selvfølgelig et fast punkt også at sende en tanke til alle de kommende stjerner, der forhåbentlig sidder derhjemme med ungdommeligt drømmesind med slikskål og sodavand og suger til sig…

Det er her, vi lige stopper filmen en gang. For når man interesserer sig for unge og den menneskelige kvalitet i talentlivet, så er det rigtig interessant. Hvor vigtigt det er for stjernerne og sportens bagmænd i salen – og for os glade og fascinerede publikum ude i de danske stuer – at den her sports-glamour-stjerne-støvs-verden skal bestå. Og derfor skal der blive ved med at komme nye unge håbefulde børn ind i bunden.

Klar forventningsafstemning – det er hårdt!

Det blev sagt flere gange af aftenens prisvindere sådan cirka sådan her:

”At de håbede, at de unge kiggede med. At de håbede, at de drømte og var klar til at kæmpe hårdt for det. Med stram disciplin og et ukueligt gå-på-mod. Hvis de virkelig vil det… Og de vil være klar til at yde det, der skal til…”

Der er ikke noget specielt i disse sætninger sagt ud gennem tv-skærmen til de unge håbefulde. De samme ord er blevet sagt igen og igen, år ud og år ind. For det er historien om sportssuccessen. At det kræver en lang og dedikeret indsats.

Dét, jeg pludselig synes er så interessant, er netop narrativet og den historie, der ER sportslivet. At det er en lang og hård kamp, og man skal møde det med en ekstrem stærk vilje. Så man kan holde ud gennem op-, og nedture, tage alle ens afsavn med sig uden at kny og holde fast i sin store drøm.

Det er, hvad de unge kan forvente, og hvad de skal sigte imod. Helt sikkert ganske realistisk hvis du skal hele vejen til den ypperste, skinnende top og gå op af scene-trinene i Boxen i Herning og modtage din statuette og hyldest.

Sporten ikke en tillokkende pakke

Men hvad er det, de unge u-udsprungne talenter bliver fortalt, at de kan se frem til? En meget lang kamp mod et usikkert mål, som kun de færreste når.

Når historien om sporten fortæller, at det er hårdt og krævende – langt ud over almindelighedens halvdovne og komfortable grænser – at få succes i sporten, så er det også det forventningsbillede, der bliver printet inde i den unges motivation.

Du kan sige, at det også er godt at fortælle de unge, hvad de går ind til. Så de ikke tror, at du kan komme sovende til det. Nej, det går helt sikkert slet ikke i dag. Du skal starte tidligt, og du skal arbejde meget hårdt, og du skal holde ud længe.

Men du kan også sige, at det er et problem, at der er rigtig mange unge, der falder fra i dag og netop ikke orker den meget seriøse og hårde rejse – både fysisk og mentalt – som starter så tidligt.

Plads til ungdommens vovemod

Det kan det hurtigt blive overskueligt for et legebarn. Det kan blive til en meget tidlig skillevej. Ikke ret gammel. På det tidspunkt, hvor det stadig kunne være sjovt, for sjov, en leg og en del af et udforskende børne-ungdomsliv. En tid mellem barndommen og ungdommen, som netop er defineret af at være et ’uforpligtende og nysgerrigt øve-liv’, hvor en masse forskellige ting, kan og skal prøves af.

Ved den markante skillevej bliver det forståeligt nok i stedet et ”nej tak og farvel” fra mange med en ’naturlig barnlig motivation”. De små fødder vender om og tripper en anden vej og sætter sig måske hjem bag computeren.

Måske ville det være mere sandsynligt, at mange flere af de børn, som stjernerne i rampelyset står og sender en åben invitation til, rent faktisk også klør på og bliver ved med deres dejlige sport, hvis vi voksne begynder at fortælle en anden historie og inviterer børnene ind til en anden kontekst.

Drømmen om en ny lokkende historie om sporten

Et sted, hvor historien er, at det er fedt, sjovt og udfordrende, og hvis du hopper på sportsvognen, kommer du på en vild personlig og sportslig rejse, som godt kan ende med at blive en dedikeret satsning. Det er der ingen, der ved, og ingen, der kræver. Men undervejs har man ikke travlt.

Kun med at få sportslivet til at være underholdende og udviklende på den gode måde, der passer til et helt børne-ungeliv.

Så i denne drømmeverden vil SPORT 20XX-stjernerne stå med et stort, lokkende smil og opfordre de unge til at komme i gang og give den gas i sporten – prøve en masse sjovt og prøve sig selv af for alvor – i en tryg kontekst sammen med en masse kampglade venner.

Velkommen!